Home

  •   
         

  • Contractele de furnizare a energiei pot fi publicate doar cu acordul partenerului privat
    2010-04-06
    Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a declarat, duminica (28 ianuarie), ca a discutat cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe tema prezentarii contractelor de furnizare a energiei electrice, concluzia fiind ca acestea pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat.
    "Am avut o discutie cu ministrul Justitiei pe aceasta tema, iar concluzia a fost ca aceste contracte pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat. Aceste contracte au clauze de confidentialitate, iar încalcarea acestor clauze ar însemna o serie de procese si mari pagube", a spus Vosganian.
    El a adaugat ca daca furnizorii de energie electrica vor fi de acord cu publicarea contractelor, acest lucru ar duce la cresterea prestigiului lor, la fel ca în cazul participarii la Fondului social pentru gaze. Ministrul Economiei a adaugat ca, saptamâna viitoare, va avea un centralizator al tuturor contractelor comerciale. Vosganian va trimite presedintelui si premierului toate contractele de furnizare a energiei
    Vosganian anunta, saptamâna trecuta, ca va primite presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu toate contractele de furnizare a energiei electrice, iar documentele ar putea fi facute publice. El a mentionat ca a discutat pe tema contractelor de furnizare a electricitatii cu producatorii si furnizorii din domeniu, urmând sa se consulte cu ministrul Justitiei si cu reprezentantii Curtii Constitutionale.
    Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, l-a acuzat recent pe presedintele Traian Basescu de trafic de influenta, sustinând ca seful statului i-ar fi cerut fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, sa intervina pentru furnizarea de energie ieftina societatii Alro Slatina.
    Problema contractelor de furnizare a energiei electrice a fost intens dezbatuta anul trecut, mai multi politicieni afirmând ca o serie de firme cumpara energie ieftina de la producatorii stat pe care o revând apoi unor companii detinute tot de stat.În luna noiembrie, CSAT a hotarât ca toate firmele care au contracte de furnizare sau de intermediere trebuie facute publice.
    Vosganian a prezentat duminica si o lista cu cota de piata a producatorilor si furnizorilor de electricitate.
    În rândul producatorilor de energie electrica, Hidroelectrica a avut în 2006 o cota de piata de 31,7% urmata complexurile energetice Rovinari si Turceni, cu 11,4%. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de catre Electrocenteale Bucuresti - 11%, Nuclearelectrica cu 9,1%, comlexul energetic Craiova - 7,6%, Electrocentrale Deva - 5,9%. Producatorii independenti au avut anul trecut o cota de piata de 5,8%, urmati de Termoelectrica cu 3,1%, Regia Autonoma de Activitati Nucleare cu 1,7% si Electrocentrale Galati cu 1,4%.
    În rândul furnizorilor, cea mai mare cota de piata la consumatorii finali în primele 11 luni din 2006 o avea Electrica împreuna cu filialele sale neprivatizate, de aproape 40%. Filialele privatizate ale Electrica - CEZ Oltenia, E.ON Moldova si ENEL Banat si ENEL Dobrogea - se situeaza pe pozitiile urmatoare.
    Vosganian a mentionat ca firma Energy Holding a avut în intervalul de timp analizat o cota de piata de 8%, similara cu cea a Hidroelectrica. Ministrul a mai spus ca producatorul de aluminiu ALRO Slatina este autorizat ca furnizor de electricitate, având o cota de piata în 2006 de 0,2%. "Din punct de vedere al Ministerului Economiei si Comertului, ALRO nu este un furnizor important pe piata de electricitate", a spus Vosganian.
    Electrica Muntenia Sud, cea mai mare filiala a Electrica, are si cea mai mare cota de piata dintre filialele Electrica pe piata furnizorilor, de 11,18%. Licitatia pentru privatizarea Electrica Munteania Sud a fost cîstigata anul trecut de grupul Italian Enel. Enel este actionarul majoritar al filialelor Electrica Dobrogea si Electrica Banat, care au cote de piata de 5% si, respectiv, 6,9%.
    Filiala Electrica Oltenia, detinuta de compania CEZ din Cehia, ocupa pozitie secunda, cu o cota de piata de 9,17%, urmata de Electrica Transilvania Sud – 8,71%, Electrica Muntenia Nord – 8,43%, Electrica Transilvania Nord – 7,55%. E.ON Moldova – 7,91%, iar Electrica SA, fara filiale, detine 2,31%.
    Hidroelectrica detine 8,33% din piata. Totodata, Petprod are o cota de piata de 2,67%, Nucleraelectrica - 1,83%, Euro Pec – 1,75%, Elcomex – 1.3%, Electromagnetica – 1,04%, complexul energetic Craiova – 1,03%, Green Energy – 0,78%.
    Regia Autonoma de Activitati Nucleare are o cota din piata de 1,11%, Luxten – 0,39%, ENOL – 0,29%, Grivco – 0,28%, Alro Slatina – 0,19%, Beny Alex – 0,16%, Gevco – 0,07%, ENNET – 0,14%, TEN Transilvania – 0,02%.
    Alte societati care furnizeaza electricitate catre consumatorii finali sunt Arelco, General Com Invest, Electricom, Enset, Izochem, Enerom, ICPE Electrocond, Fidelis, Eximprod, BMI, UCM Energy, Total Electric Oltenia, Enex, Also, Transenergocom, EGL, Interagro, Buzmann, Electrocentrale Deva, toate cu o cota de piata de sub 0,7%.
    Ministrul a precizat ca exporturile de energie electrica ale României au crescut anul trecut, fara sa precizeze care au fost cei mai mari exportatori dintre companiile din domeniu.
    (MEDIAFAX)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    20/01/2025
    13/01/2025
    09/01/2025
    08/01/2025
    03/01/2025
    27/12/2024
    12/12/2024
    02/12/2024