Activitatea de pe bursa de europeana de energie BSP SouthPool a crescut cu peste patru ori in luna mai. Anumiti traderi considera ca guvernul sloven contribuie la cresterea lichiditatii de teama pierderii platformei din cauza problemelor financiare.
Conform anumitor traderi, BSP SouthPool, cu sediul in Slovenia, se afla in pericol de a-si pierde o parte dintre participanti si din lichiditate in cazul in care Serbia pune bazele propriei sale burse. Bursa slovena prospecteaza in prezent o serie de investitori si a abordat traderi pentru a obtine fonduri, au mai declarat sursele.
„Guvernul sloven a impus Operatorului de transport si sistem sloven, ELES, sa utilizeze BSP SouthPool pentru volumele aferente pierderilor din retea, marindu-i astfel lichiditatea. Acesta este modul prin care bursa a reusit sa stabileasca un indice de pret orar,” a afirmat unul dintre traderi.
Alti traderi chestionati de catre ICIS Heren au mentionat faptul ca intentia guvernului de a achizitiona energie de pe bursa a fost bine documentata in declaratiile oficiale ale guvernului si ale ELES.
In luna aprilie, BSP SouthPool si ELES au emis o declaratie comuna prin care participarea Operatorului de transport si sistem sloven pe bursa este considerata a constitui doar unul dintre pasii necesari pentru a creste transparenta si eficienta tranzactiilor pentru echilibrarea energiei din sistem. „Prin activitatile noastre de pe BSP SouthPool, urmarim sa optimizam costurile noastre legate de achizitia de energie electrica, precum si sa sustinem cresterea lichiditatii pe bursa de energie,” a declarat ELES.
In luna iunie, BSP SouthPool a afirmat ca a reusit sa stabileasca un indice de pret pentru fiecare ora pentru piata orara slovena intrucat activitatea de tranzactionare a crescut foarte mult pe perioada primaverii (vezi EDEM 1 iunie 2010), dar a mai adaugat faptul ca aceasta crestere se datoreaza trecerii la licitatiile orare.
Va face Serbia vreo miscare?
Guvernul sarb nu a fost disponibil pentru declaratii in ziua de joi (24 iunie) cu privire la planurile sale de lansare a unei burse de energie electrica. Majoritatea traderilor a fost precauta, afirmand ca stirile despre eventuale burse cu capital de stat in regiune apar destul de des, insa acestea sunt in mare parte nefondate.
„Bineinteles, zvonuri cu privire la o posibila bursa sarba tot continua sa apara insa nu cred ca exista o intentie reala in spatele lor. Mai toate guvernele isi doresc propria bursa de energie, insa din cate stiu eu, nicio decizie nu a fost luata in acest sens,” a declarat un participant la piata.
Probleme financiare
Desi unul dintre participanti a afirmat faptul ca BSP SouthPool a solicitat traderilor fonduri care sa asigure functionarea bursei pentru inca doi ani, majoritatea participantilor au negat aceasta supozitie.
„Slovenia nu este vestul salbatic. Nu am auzit de nicio tranzactie dubioasa. As spune chiar ca totul este destul de transparent,” a spus unul dintre acestia. In acelasi timp, BSP SouthPool a declarat faptul ca identificarea de noi actionari sau investitori a reprezentat o parte a strategiei lor inca de la inceput.
BSP SouthPool a fost lansata in ianuarie 2008 si este detinuta de operatorul pietei de energie electrica din Slovenia, Borzen, care detine 34% din capital, restul de 66% fiind detinut de bursa europeana de instrumente derivate, Eurex. Eurex detine si 25% din bursa germana de energie electrica EEX.
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 14.120 / 24 iunie 2010) |