CEZ urmeaza sa se retraga din joint-venture-ul infiintat pentru construirea a inca doua unitati la singura centrala nucleara din Romania, pentru a se concentra pe propriile sale investitii, a confirmat, miercuri (22 septembrie), aceasta companie.
Compania ceha de utilitati va renunta la participatia sa de 9,15% in EnergoNuclear, consortiul care a fost instituit pentru a construi si opera reactoarele 3 şi 4 de la Cernavoda. Este de asteptat ca aceste doua unitati, cu o putere totala de 1,4 GW, sa devina operationale pana in 2017.
Actionarul majoritar este Nuclearelectrica, operatorul de stat al celor doua reactoare existente. Consortiul include, de asemenea, Enel, GDF SUEZ şi RWE Power, fiecare detinand cate o participatie de 9,15%, in timp ce Iberdrola si producatorul de otel ArcelorMittal detin, ambele, cate 6,2%.
"Aceasta decizie a fost luata pentru a raspunde unei decizii a Grupului CEZ de a se concentra asupra investitiilor din Republica Ceha si de a-si dezvolta portofoliul international existent", se spune intr-o declaratie emisa miercuri (22 septembrie) de acesta companie.
Anterior, in luna iulie a acestui an, CEZ a anuntat ca renunta la planurile sale de a construi o centrala electrica pe gaze de 400 MW la Galati, dupa ce studiul de fezabilitate aferent a aratat ca proiectul ar avea costuri nejustificat de mari (a se vedea EDEM 13 iul 2010).
Portofoliul romanesc al CEZ include in continuare ferma eoliana Fantanele-Cogealac din provincia de sud a Romaniei, Dobrogea. Anul viitor, cand va fi finalizata, aceasta facilitate, cu o putere instalata de 600MW, va fi cel mai mare parc eolian onshore (amplasat pe uscat) din Europa.
Compania a primit deja autorizatia din partea autoritatii de reglementare romanesti, ANRE, pentru a conecta 347,5 MW eolieni la retea (a se vedea EDEM 21 septembrie).
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 14.183 / 22 septembrie 2010) |