Operatorul nuclear din Romania, Nuclearelectrica, a vandut prin licitatie, joi (30 septembrie), 20 MW putere in banda pentru intreg anul 2011, rezultata din sursa nucleara, la un pret situat sub 170.00 Lei/MWh (€ 38.40/MWh), asa cum se asteptau traderii. Cu toate acestea, compania nu poate sa ofere spre vanzare mai multa energie pe piata din Romania datorita restructurarii sectorului energetic.
Traderul si furnizorul roman Energy Holding a castigat ambele loturi de cate 10 MW, platind lei 168,54 Lei/MWh pentru primul si respectiv 169,08 lei/MWh pentru cel de-al doilea.
Cu toate acestea, planul guvernului de a restructura pietele de energie din Romania nu da posibilitatea vanzarii a mai multa energie electrica in avans. Planul este de a uni companiile energetice de stat existente in doua monopoluri de stat – Hidroenergetica si Electra (a se vedea EDEM 29 ianuarie 2010).
Dar, in luna august, Consiliului Concurentei din Romania a amanat crearea celor două companii pana in luna martie, dupa o serie de demersuri juridice care se opun celor doua monopoluri (a se vedea EDEM 6 august 2010).
"[Nuclearelectrica] asteapta sa vada ce se intampla cu cele doua mari companii -ceilalti producatori ofera energie, dar fara succes... S-au organizat o multime de licitatii la care nu au fost participanti. Nuclearelectrica are o putere mai mare de oferit, dar, pentru moment, ei nu stiu care va fi politica Electra", a declarat o sursa apropiata companiei.
Datele funizate de piata centralizata pentru contractele bilaterale a OPCOM arata ca complexul energetic Rovinari a tinut 12 licitatii in acest an, din care doar 4 au fost incununate de succes, in timp ce compexul energetic Turceni a avut 7 licitatii, din care una singura s-a incheiat cu vanzarea de energie.
Licitatia de joi a fost prima tinuta de Nuclearelectrica, de la cele 3 licitatii neincununate de succes din luna ianuarie, dar Nuclearaelectrica nu a mai programat si alte vanzari de energie.
Presiune asupra preturilor pentru 2011
Traderii sunt ingrijorati de faptul ca puterea nevanduta pe platforma reglementata OPCOM ar putea provoca o presiune suplimentara asupra preturilor de livrare pentru anul viitor. "Toata lumea se intreaba acest lucru – ar putea, cu siguranta, rezulta o anumita presiune asupra preturilor", a spus un trader.
Traderii au sperat ca aceasta licitatie va provoca anumite miscari asupra pretului contractului baseload aferent anului calendaristic 2011, desi pesimismul privind redresarea economica din Romania conducea pe multi la ideea, inaintea desfasurarii licitatiei de fata, ca pretul de 170,00 Lei/MWh este un pret echitabil.
Contractele propuse sunt usor diferite de contractele OTC standard.
Plata se face cu o luna in avans, pot aparea perioade de nelivrare de pana la 15 zile în caz de oprire a grupului nuclear, iar taxa de injectie in sistem poate fi supusa modificarii in viitor daca reglementatorul face acest lucru si nu este fixa ca in cazul contractelor OTC, astfel incat traderii au apreciat ca mica reducere rezultata fata de nivelul de 170 Lei/MWh este justificata.
Potrivit datelor ICIS Heren, pretul contractului de pe piata OTC a scazut cu 11 Lei/MWh, de la un pret de inchicere de 181.00 Lei/MWh inregistrat pe 11 iunie, la un pret situat in intervalul 170,00-172,50 lei/MWh la mijlocul lunii august, inregistrand doar o singura data un pret de inchidere sub 170,00 lei/MWh, respectiv 169,75 Lei/MWh.
(RAPOARTE ICIS HEREN - EDEM 14.189 / 30 septembrie 2010)
|