Furtul a 1,6 milioane de certificate de emisii UE (EUA) dintr-un cont din Romania este investigat de catre DIICOT, biroul acestei tari pentru combaterea crimei organizate si a terorismului, a declarat registrul de emisii.
Omologul sau britanic, Serious Organised Crime Agency (SOCA), lucreaza deja cu parteneri internationali pentru a investiga criminalitatea informatica legata de sistemul UE de tranzactionare a emisiilor (ETS), a confirmat pentru ICIS Heren, miercuri (15 decembrie), agentia mentionata.
Holcim, firma din industria cimentului de la care au fost furate certificatele cu o luna in urma, a declarat ca pana acum a dat de urma a 0.6 miloane de EUA-uri pe care a reusit sa si le recupereze. O lista actualizata a EUA-rilor care sunt inca date disparute se afla pe website-ul companiei.
Declaratia registrului roman este prima pe care acesta o da de cand a fost facut public furtul de certificate de emisii (a se vedea EDCM 30 noiembrie).
Registrul a declarat ca bresa in sistemul de securitate a fost legata de titularul de cont si nu de registrul in sine. Cu toate acestea, pentru a lua la cunostinta de situatia creata, el a informat registrul international al tranzactiilor (ITL) precum si pe omologul sau european, registrul comunitar independent de tranzactii (CITL).
Declaratia a facut apoi referire si la o ancheta penala a DIICOT.
Legatura cu Marea Britanie
Weekend-ul trecut, un numar de registre de emisii au fost inchise brusc, fiind anuntate de fortele nationale de securitate din tarile respective ca se afla sub amenintarea unui atac (a se vedea EDCM 13 decembrie 2010). Intr-o serie de cazuri, SOCA a fost citata ca sursa de informatii.
Miercuri, un purtator de cuvant al acestei agentii a spus: "SOCA lucreaza cu sectorul privat, in mod continuu, pentru a ajuta la prevenirea crimei organizate, si pentru a atenua efectele acesteia. Legat de acest lucru si de eforturile SOCA de a face mai dificila comiterea de de infractiuni informatice, noi colaboram cu o serie de parteneri nationali si internationali pentru a partaja informatiile si pentru a spori atentia asupra potentialelor amenintari criminale la care este supus sistemul ETS."
Holcim a spus că 1 milion din cele 1,6 milioane de EUA-uri furate au fost transferate catre un cont din Liechtenstein. Celelate 0,6 milioane de EUA-uri au fost transferate intr-un cont din registrul italian de emisii, deschis de persoane cu adrese in Italia si Marea Britanie. Unele din aceste EUA-uri au fost apoi mutate in registrele de emisii din Marea Britanie, Franta si Republica Ceha.
(RAPOARTE ICIS HEREN - EDCM 5.343 / 15 decembrie 2010)
|