Statele Central-Est Europene fac o intoarcere de 180 de grade privind derogarea din Faza III
22-12-2010
In Faza III, ar putea fi oferite gratuit, pentru producatorii de energie electrica din Europa Centrala si de Est (ECE), semnificativ mai putine certificate europene de emisii (EUA) fata de cat au fost estimate initial, au mentionat pentru ICIS Heren surse din ministerele mediului.
Atractia reprezentata de veniturile suplimentare provenite din licitatii cu certificate europene de emisii (EAU), a determinat multe tari sa renunte la planul lor initial de a solicita o derogare pentru centralele electrice de la licitarea certificatelor.
Ministerele mediului, care au luptat pentru introducerea clauzei de derogare in momentul in care UE a revizuit directiva privind emisiile pentru a pregati faza III, sunt acum supuse unui intens lobbyi de colegii lor din departamentele economice si financiare, au spus sursele.
In aproape toate cazurile, nici un minister al mediului (cu atat mai putin guvern) din Europa Centrala si de Est nu a luat o decizie ferma daca va solicita intr-adevar derogarea.
Sursele au spus ca trezoreriile sustin acum ca este mai important sa se reduca deficitul public, decat sa fie subventionate masurile in domeniul eficientei energetice.
Solicitarea derogarii de la obligatia licitarii ar insemna ca guvernele sa renunte la venituri din licitatii EUA, si ar fi obligate, in schimb, sa investeasca o suma echivalenta in tehnologii curate pentru producerea energiei.
Volumele in cauza
Daca toate tarile eligibile - inclusiv emitatorii semnificativi Polonia si Romania - aplica pentru continuarea alocarii cu titlu gratuit in sectorul energiei electrice, numai in anul 2013 ar putea fi acordat un maxim de 246,8 mil. EUA . Aceasta reprezinta 12% din plafonul actual pentru anul 2013.
Volumul maxim va fi stabilit astfel incat drepturile/permisiile europene de emisii sa reprezinte 70% din media emisiilor in Faza I. Cifra finala ar putea fi redusa prin exportul de energie electrica.
Pana in anul 2020, sectorul energetic din Europa Centrala si de Est ar putea primi gratuit un un maxim de 987,2 mil EUA .
Beneficiul
Legislatia Uniunii Europene prevede ca tarile care renunta la atribuirea integrala prin licitatie, trebuie, in schimb, sa modernizeze infrastructura in sectorul energetic in concordanta cu valoarea de piata a alocarii libere. Nu exista o definitie clara a "valoarii de piata" in directiva, asa ca ar putea fi utilizat pretul spot la un moment dat, sau la o evolutie de pret in timpul Fazei III.
Acest lucru s-ar putea dovedi costisitor, intr-un moment cand majoritatea guvernelor cauta sa reduca cheltuielile.
In cazul in care tarile ar alege licitarea integrala, numai 50% din venituri ar trebui sa fie cheltuite pe upgrade-uri de mediu. Si mai important - in special pentru ministrii de finante – este ca restul de 50% ar merge direct la bugetul general si ar putea fi cheltuit cum decide guvernul.
Regulile derogarii
Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Romania sunt toate eligibile pentru a aplica pentru alocarea continua cu titlu gratuit in sectorul energetic, in Faza III, pentru centralele a caror constructie a inceput inainte de anul 2009.
Acest lucru se datoreaza faptului ca PIB-ul lor a fost mai mic de 50% din media Uniunii Europene in anul 2007 si s-au bazat pe un singur combustibil fosil pentru a produce mai mult de 30% din energia electrica - sau deoarece, in anul 2007, erau conectate la principalele retele europene de energie electrica printr-o linie mai mica de 400 MW.
Defalcarea pe tari
Pana in prezent, numai Republica Ceha a declarat public ca intentioneaza sa dea curs derogarii, desi va aplica doar pentru jumatate din alocarea cu titlu gratuit posibila.
Raportul dintre consumul brut de energie electrica si consumul pentru perioada 2005-2007 impiedica Republica Ceha sa solicite volumul intreg de 70% din emisiilor sale din faza I.
Directiva UE limiteaza alocarea cu titlu gratuit avand ca reper energia electrica consumata in interiorul unei tari, mai degraba decat cea exportata.
Ministerul mediului din Cehia a finalizat un proiect pentru a fi discutat de guvern, dar o decizie finala a fost amanata. O sursa de la Ministerul Mediului a declarat ca acum acesta intentioneaza sa astepte pana cand Comisia Europeana va publica o metodologie de orientare cu privire la modul de calcul al valorii de alocare cu titlu gratuit. Acest lucru este de asteptat la o data din noul an.
Chiar si atunci, ar putea exista in continuare dezbateri daca tara isi poate permite sa piarda din veniturile din licitatie.
In Polonia - cel mai mare emitator din Europa Centrala si de Est – o sursa a declarat pentru ICIS Heren ca pana acum s-a facut foarte putin pentru a intocmi un plan de investitii care sa justifice derogarea. Sursa a adaugat ca perspectiva castigurilor provenite dintr-o licitare integrala a reprezentat un motiv important pentru dezbaterile aflate in curs.
Daca Polonia va solicita derogare pentru licitatie, aceasta va fi pentru suma maxima.
Situatia este similara in Ungaria, cu discutii care se concentraza pe costul derogarii. O sursa din Budapesta a precizat ca decizia finala a ministrului va fi asteptata la sfarsitul lunii martie.
O sursa bulgara din Ministerul Mediului era si mai sigura ca tara nu va aplica pentru derogare: „Opinia actuala este ca nu vom aplica pentru derogare. Daca exista o posibilitate de a creste bugetul de stat, atunci Ministerul Finantelor va incerca sa o valorifice.”
„Am presupus initial ca orice decizie va fi una politica, dar se pare ca acum va fi o decizie financiara”, a adaugat sursa.
Lituania lucreaza provizoriu cu un termen limita pana in luna martie pentru a-si finaliza licitatia, iar Letonia este in continuare oficial indecisa. In ambele cazuri, costul modernizarilor in sectorul energiei electrice cantareste greu in luarea deciziilor.
Ministerele mediului trebuie sa aplice pentru derogari si sa predea planurile de investitii catre Comisie pana la sfarsitul lunii septembrie 2011.
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDCM 5.348/22 decembrie 2010)
|