Un grup de deputati cheie europeni a sustinut noi reguli pentru combaterea insider trading-ului (utilizarea de informatii nepublice, pe care ceilati participanti la piata nu le detin, in efectuarea de tranzactii) pe pietele de energie, dupa ce a obtinut concesii privind competentele de reglementare si sanctiunile financiare.
Votul comisiei pentru energie si industrie a Parlamentului European face posibil ca Regulamentul UE privind integritatea şi transparenta pietei de energie (REMIT) sa intre in vigoare in septembrie sau octombrie. Comisia parlamentara a votat in favoarea REMIT, dupa ce a fortat introducerea a trei modificări principale:
- Comisia Europeana va trebui sa se asigure ca sunt in vigoare in toate statele UE aceleasi pedepse minime pentru abuz, astfel incat companiile sa nu mai aiba posibilitaea sa se mute pentru a beneficia de un regim mai putin strict.
- UE va lucra în continuare pentru sanctionarea mai aspra a institutiilor financiare care manipuleaza preturile de pe piata de energie.
- Noului „super reglementator” al sectorului energetic al UE, ACER (Agency for Energy Regulator Cooperation), i se va acorda mai multa putere, precum si un buget mai mare şi mai mult personal.
„Parlamentul a fost capabil sa lupte pentru cateva puncte importante, dar a fost o munca grea. Cred ca am ajuns la un compromis viabil, care va asigura o mai mare transparenta in viitor”, a declarat presedintele comisiei Herbert Reul.
REMIT va forta traderii sa raporteze toate datele tranzactiilor lor la ACER. ACER sau autoritatile de reglementare nationale vor putea astfel sa intervina in cazul in care va exista suspiciunea ca preturile au fost manipulate.
Daca guvernele nationale vor aproba noul draft, un vot complet ar putea sa aiba loc in Parlamentul European in luna septembrie. Aceasta inseamna ca este probail ca, cel mai tarziu la mijlocul lui 2012, companiile sa inceapa sa raporteze informatii catre ACER.
(RAPOARTE ICIS Heren - EDEM 15131 / 12 iulie 2011) |