Home

  •   
         

  • ACER extinde calendarul cuplarii pietelor pentru ziua urmatoare
    2011-12-08
    Cronologia a fost prezentata de catre Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) la Forumul de energie electrica de la Florenta, la inceputul acestei saptamani.
    Ultima tara din UE care va pune in aplicare cuplarea preturilor pentru ziua următoare va fi Irlanda, care s-a angajat sa finalizeze procesul pana la sfarsitul anului 2014. Cu toate acestea, Irlanda va pune in aplicare unele masuri tranzitorii in al treilea trimestru al aceluiasi an, a spus ACER.
    Agentia a mai spus ca ar putea fi necesare si schimbari pe pietele de energie electrica insulare existente, care cuprind atat Republica Irlanda cat si Irlanda de Nord. ACER nu a furnizat alte detalii suplimentare.
    In ceea ce priveste atingerea in 2014 a amplului obiectiv al UE, amploarea acestuia este avuta in vedere de catre ACER, care a declarat luna trecuta ca acest termen limita este "ambitios" (a se vedea EDEM 23 noiembrie 2011).
    Regiunea Sud-Est Europeana - care este in mod oficial alcatuita din Italia, Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia şi Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Albania si Ungaria - urmeaza sa se alature blocului de piete cuplate pana in 2015, a declarat ACER. Italia si Slovenia – care fac parte si din regiunea Central-Sudica – este totusi de asteptat sa puna in aplicare cuplarea preturilor in primul trimestru al anului 2014, asa cum este prevazut in calendarul ACER.
    Stadiul initial
    Marele plan al ACER de punere in aplicare a cuplarii preturilor urmeaza sa inceapa cu regiunea Nord-Vest Europeana (NWE) - incluzand Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Polonia si Marea Britanie.
    Autoritatilor nationale de reglementare si burselor de energie electrica din aceste tari li s-au fixat termene pentru elaborarea unei prime propuneri pentru un algoritm comun, precum si pentru acorduri guvernamentale sau pentru orice alte abordari specifice necesare, diferite de la frontiera la frontiera, a spus ACER.
    Odata ce cerintele pentru algoritm vor fi pregatite, ele vor fi validate de catre Asociatia Europeana a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice (ENTSO-E). Aceasta asociatie europeana a OTS-urilor nu a putut insa confirma daca acest lucru s-a si întamplat.
    ENTSO-E si Asociatia Europeana a Burselor de Energie Europex au fost, de asemenea insarcinate sa decida cum sa imparta costurile aferente dezvoltarii algoritmului pretului comun intre tarile NWE si non-NWE.
    Algoritmul va fi aprobat de catre autoritatile naţionale de reglementare din regiunea NWE in primul trimestru al anului 2012.
    Dupa aceea, ACER va coordona toate aprobarile ce urmeaza a fi adte de celelalte autoritati de reglementare nationale, eventual in urma unor consultari publice.
    Conform cronologiei furnizate de ACER, procesul de aprobare la nivel national a algoritmului, in cadrul fiecarei tari europene implicate, trebuie sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii septembrie 2014.
    In conformitate cu ACER, Regiunea Sud-Vest Europeana - Franta, Spania si Portugalia - ar trebui sa puna in aplicare mecanismul pretului comun pentru ziua urmatoare la sfarsitul anului viitor.
    Peninsula Iberica este deja cuplata prin intermediul mecanismului MIBEL si urmeaza sa inceapa o fază de testare pentru integrarea cu Franta, la inceputul anului viitor, iar modificarile de reglementare necesare trebuie sa inceapa sa fie pregatite in al treilea trimestru al acestui an.
    Mai mult decât atat, regiunea Central-Estica - incluzand Austria, Slovacia, Republica Ceha, Polonia, Ungaria, Slovenia si Germania - ar trebui sa finalizeze procesul de integrare pana la sfarsitul anului 2013, a spus ACER.
    Republica Ceha si Slovacia sunt deja cuplate si, pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor, li se va alatura si Ungaria.
    Elvetia ar putea lua parte, de asemenea, la proiect cu OTS-ul ei, in scopul de a se asigura ca piata sa va fi integrata pana la jumatatea anului 2012, a spus ACER.
    Restul tarilor din bloc vor trebui sa-si armonizeze reglementarile in conformitate cu cronologia emisa de super-regementatorul ACER, după cum urmează:
    • Q4 2013: integrarea frontierelor celorlalte tari Baltice (Estonia, Letonia si Lituania)
    • Q1 2013: integrarea României si Bulgariei
    • Q1 2014: integrarea regiunii Central Sudice Europene (Italia, Grecia, Slovenia, Austria)
    • Q3 2014: integrarea Irlandei.
    In ceea ce priveste regiunea Central-Sudica, ACER a declarat ca discutiile privind cuplarea pietelor urmeaza sa inceapa inainte de sfarsitul acestui an. In acest moment, Italia si Slovenia sunt singurele tari cuplate din aceasta zona.
    ACER nu a facut nicio precizare asupra calendarului exact de cuplare pentru regiunea Sud-Est Europeana si nu a explicat previziunile privind integrarea mai tarzie a pietelor din aceasta zona.

    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 15237 / 08 decembrie 2011)

    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024