Home

  •   
         

  • Bulgaria renunta la proiectul centralei nucleare Belene care urma sa aiba o putere de 2 GW
    2012-03-30

    Bulgaria nu va mai construi proiectul centralei nucleare de 2GW de la Belene, a spus guvernul bulgar intr-o declaratie emisa miercuri (28 martie).
    "Avand in vedere conditiile financiare actuale si recesiunea economica, am facut un efort de a restructura proiectul [Belene] prin diversificarea acestuia prin intermediul unui investitor occidental, in scopul de a proteja interesele nationale ale Bulgariei. Cu toate acestea, analizele arata ca este mult mai realista construirea celei de-a saptea unitati nucleare la CNE Kozlouduy", se spune in declaratie.
    Un trader de energie electrica bulgar crede ca aceasta decizie nu este buna. "Bulgaria ar putea fi pusa in viitor intr-o pozitie in care va trebui sa importe energie electrica, deoarece vechile reactoare de la Kozlodui vor ajunge in curand sa-si atinga [sfarsitul] duratei de viata."
    Exista si posibilitatea construirii pe amplasamentul Belene a unei centrale electrice pe gaze, a declarat, miercuri (28 martie), ministerul de finante din Bulgaria, preluand o declaratie a ministrului adjunct de finante Vladislav Goranov.

    Optiunea Kozlodui
    Ministerul energiei va prezenta acum o propunere privind construirea unei noi unitati la centrala nucleara, cu o putere actuala instalata de 2GW, de la Kozloduy.
    Centrala de la Kozloduy dispune de o infrastructura deja construita si un nou proiect ar atrage mai multi investitori strategici, a spus guvernul. In plus, o singura unitate nucleara de 1GW ar fi mai usor de realizat din punct de vedere financiar si ar acoperi in intregime necesitatile de energie electrica ale Bulgariei, a adaugat acesta.

    Istoricul privind Belene
    Cu doua saptamani in urma primul-ministru bulgar, Boiko Borisov, a sugerat ca este probabil ca centrala de la Belene sa nu se mai construiasca. El a spus ca guvernul nu va sprijini proiectul fara un investitor strain. Cu toate acestea, Borisov era in acel moment in asteptarea raportului financiar final de la HBSC, consultantul proiectului, raport care urma sa determine daca centrala de la Belene este fesabila din punct de vedere financiar (a se vedea EDEM 16 martie 2012).
    La inceputul anului 2012, fostul ministru al energiei Traycho Traykov a declarat ca este mult mai logic si mai ieftin sa se construiasca un bloc nou, pe o platforma deja existenta, cum este cea a centralei de la Kozloduy decat sa se inceapa un proiect nou, ca cel de la Belene (a se vedea EDEM 5 ianuarie 2012).
    Mergand inapoi in timp, in luna octombrie 2011, Compania de stat Nationala de Electricitate bulgara si antreprenorul centralei Belene, compania rusa Atomstroyexport, au hotarat sa amane decizia privind Belene pana la sfarsitul lunii martie 2012, pentru a afla toate aspectele financiare ale contractului si pentru a vedea rezultatele testelor de stres efectuate la centralele nucleare din UE (a se vedea EDEM 3 octombrie 2012).
    In timpul acestei amanari, compania Rosatom, care detine actiuni la firma Atomstroyexport, s-a oferit sa finanteze pe cont propriu proiectul de la Belene, in schimbul obtinerii unei participatii de 49% din actiunile acesteia centrale nucleare (a se vedea EDEM 7 decembrie 2011).
    Serbia a fost, de asemenea, prezentata drept un investitor potential al acestui proiect (a se vedea EDEM 2 februarie 2012).
    (RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 16062 / 28 MARTIE 2012)


    Inapoi la index
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024