Home

  •   
         

  • Amânarea lansării Proiectului Core Flow-Based Market Coupling

    Amsterdam, Berlin, București, Budapesta, Bratislava, Bruxelles, Ljubljana, Luxemburg, Paris, Praga, Viena, Varșovia, Zagreb
    08 04 2022

    Părțile proiectului Core au concluzionat că lansarea planificată pentru 20 aprilie 2022 necesită amânare având în vedere că lansarea la această dată nu a putut fi susținută de toate părțile proiectului.

    Procesele de cuplare a pieței sunt pregătite, iar părțile proiectului Core comun sunt gata din punct de vedere tehnic în ceea ce privește pregătirea sistemelor lor locale și centrale și se așteaptă să încheie activitățile rămase (ultimele teste și contracte bilaterale) înainte de 20 aprilie 2022.

    Există totuși, preocupări exprimate de unii OPEED și OTS din cadrul Core:

    1. Momentul lansării Core FB DA, având în vedere contextul actual al pieței - în combinație cu celelalte preocupări enumerate mai jos
    2. Stabilitatea insuficient demonstrată a procesului de pre-cuplare a pieței pentru ziua următoare în procesul de calcul al capacității pentru ziua următoare prin metoda bazată pe flux și impactul asupra capacităților atunci când trebuie aplicate procedurile de ultimă instanță
    3. Impactul asupra capacităților ID ATC, pentru care metodologia va fi cunoscută la mijlocul lunii aprilie și pentru care OTS eventual trebuie să dezvolte instrumente de maximizare a capacităților, menținând în același timp securitatea sistemului
    4. Problema discriminării nejustificate generată de capacitățile prea reduse furnizate pe elementele critice de rețea

    Preocupări similare au fost, de asemenea, comunicate de asociațiile participanților la piață.

    Părțile proiectului Core vor monitoriza îndeaproape stabilitatea operațională a rulării paralele externe în următoarele săptămâni și vor stabili în paralel planuri concrete pentru a face față acestor preocupări într-o manieră oportună.

    Părțile proiectului Core vor comunica o nouă dată de lansare imediat ce preocupările vor fi evaluate și atenuate, precum și în coordonare cu alte părți (cum ar fi SDAC).

    *******

    Canale de comunicare

    Participanții la piață care doresc să urmărească mai îndeaproape dezvoltarea proiectului sunt invitați să se alăture Grupului consultativ Core (CCG) prin trimiterea unui e-mail la CoreCG@magnus.nl. Participanții la Grupul Consultativ Core vor primi periodic informații și invitații la teleconferințe și întâlniri.

    Alături de CCG este disponibil în prezent un forum de Întrebări & Răspunsuri pentru proiectul Core FB MC. Forumul este disponibil în secțiunea Core FB MC de pe website-ul JAO, respectiv www.jao.eu. Părțile proiectului invită toți participanții la piață să utilizeze acest forum pentru întrebările lor.

    Despre proiectul de cuplare a pieței pe bază de fluxuri în Regiunea de calcul a capacității Core (Core CCR)

    Proiectul de cuplare a pieței pe bază de fluxuri (Core FB MC) promovează dezvoltarea și implementarea unei cuplări bazată pe fluxuri a pieței pentru ziua următoare în întreaga Regiune de calcul al capacității Core (Core CCR) în cadrul proiectului Cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare (SDAC). Core CCR acoperă granițele dintre zonele de ofertare ale următoarelor state membre ale UE: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

    Integrarea pieței este esențială pentru tranziția energetică

    Tranziția energetică către o aprovizionare cu energie electrică fără emisii de dioxid de carbon este o provocare europeană care necesită utilizarea în totatlitate a sistemului european de energie electrică. Oferta dependentă de vreme și creșterea răspunsului cererii vor duce la o utilizare diferită și mai intensă a rețelei. Proiectul de integrare a pieței Core își propune să creeze premisele operaționale pentru a optimiza utilizarea sistemului dintr-o perspectivă regională și pentru a transforma piața unică europeană într-o realitate.

    *******

    Despre OPCOM

    OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

    OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.

    Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro

    Comunicat de presa 8.4.2022 


    Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
    Victor IONESCU, Director general,
    telefon +4 021 3071 450
    fax +4 021 3071 400

    Inapoi
    Opcom Anunţuri
    27/06/2024
    18/06/2024
    17/06/2024
    14/06/2024
    12/06/2024
    06/06/2024
    03/06/2024
    31/05/2024